Mammas Ripsgele

Det er sommer! Ok, så begynner vel sommeren å helle litt mot høst, men det bryr jeg med ikke om enda. Bærene klarer seg jo fint helt til første frosten, har jeg hørt, og da velger jeg å tro på det. Naturen har gitt meg så mye å jobbe med. Det bugner over av bær og ideer, bare håper jeg rekker å gjennomføre alt :D

Nå har jeg laget fruktoseintoleransevennlig ripsgele, som jeg skal kose meg med resten av vinteren. Siden jeg ikke tåler tradisjonelt syltetøy, er det bare kos å lage årsrasjonen selv :)

Det startet med 1,1kg ripsbær, plukk litt av umodene bær også, disse fant jeg på de nederste greinene som såvidt har fått sollys i det heletatt. Siden det skal siles, er det ikke så nøye med stilker og det må være noen umodne bær for å få stivelse til geleen, spesielt siden vi ikke har tenkt å bruke tilsetningstoffer av noe slag.

Hell så over i en stor gryte. Tilsett så 3ss vann. La dette koke.

Når det har blitt en ripsgrøt, helles denne over i en sil. Vi brukte en tøysil, men en «spagetti»sil vil også funke helt fint.

Dette er varmt og klissete.

Du kan gjerne bruke et stativ som tøysilen skal henge på, slik at saften får renne ut av seg.

Ripssaften måles og helles over i kasserollen igjen, og tilsettes sukker. Vi hadde 7,5dl saft og brukte 4dl vann og forsøkte først med 300g rørsukker, og 500g druesukker, men vi økte slik at vi fikk 500g på begge.

Kok så opp igjen, og la dette putre en stund. Og evnt. skummes av.

Underveis må man ta småe prøver for å finne ut hvor fast gelen er, dette gjøres ved å ta en skje ripsgele og legge på et fat som du plasser i fryseren, og sjekker konsistensen på når den blir avkjølt. Slik må du forsette, helt til konsistensen virker bra. Ellers får du ripssaft, men det er godt det også :D

Samtidig som jeg begynte å koke opp ripsen, hadde jeg begynt sterilisering av glassene jeg hadde planlagt til lagring av syltetøyet.  Jeg brukte en stor kasserolle med masse vann, la over alle rene glassene og lokkene, (dersom du bruker glass med gummipakning, tåler ikke disse oppkoking, slik at disse skal bare dyppes ned i kasseroller når den koker godt) og gi dem ett oppkok. Dette tok god tid, så begynn tidlig med dette.  Når inneholdet i kasserollen kokte, brukte jeg en klype og plukket opp glassene, satte de til avrenning på et kjøkkenhåndklede og forsøkte å tilrettelegge dette slik at ripsgelen var ferdig og rakk varme glass. Skrudde så øyeblikkelig på lokket, og avkjøles rast.

God gammeldags måte å lage holdbart syltetøy på, ingen konserveringsmiddel, ingen kunstig søtning, bare ren bær og sukker :) Kanskje ikke akkurat direkte sunt, men meget godt, og fruktoseintoleransevennlig! Viktig å føle seg litt vanlig også :)

Jeg valgte å bruke småe glass, siden de holder kanskje en uke etter åpning og det er bare jeg som spiser av disse, vil jeg ha de lengst mulig.  De holder ca2år hvis de oppbevares kjølig og ikke blir åpnet forseglingen på.

Nom-nom-nom :D

Dette innlegget ble publisert i Oppskrift, Tips, Uten fruktose og merket med , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Mammas Ripsgele

 1. mamma sier:

  Ååååh….der va du endelig igjen….Har vært ofte innom bloggen din,har blitt «avhengi» av den,den e så koselig og fin,alltid arti å lese og se de fine bildene…og inspirerende.

  • Kristine sier:

   Hihi :-) Der var jeg plutselig ja! Håper jeg fortsetter å inspirere!
   Tusen takk, du er kjempeflink å kommentere, gjør det så morro for meg å fortsette!

   • mamma sier:

    <3 <3 Helt klart,håpa d ikke bi lenge t neste innlegg kjæm.Stor klæm.(vei ikke om d heita innlegg,men du veit sekkert ka e mein)

 2. ~Ailin sier:

  endeli et innlegg tell! :)
  du får jo tel å me ripsgele te å se godt ut.. :P Flika!!
  bi den ikke sur i det hele tatt? syns æ huska at sånt dær va skikkeli surt da ho Mor laga sånn om høstn..

  • Kristine sier:

   Tilogmed? Ripsgele er jo så godt :D
   Nom-nom!
   Min ble ikke sur i det heletatt nei, den ble kjempesøt og god!
   Kanskje hun ikke hadde nok umodne bær i? Eller for lite sukker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>