Egg og-melkeallergi

Jeg er i tillegg allergisk mot eggehviteprotein og melkeprotein, de matvarer jeg lager vil være fri for dette. Men det kan inneholde produkter som inneholder sporstoffer, eller er produsert der melk eller egg tilvirkes. Da min allergi ikke er livstruende, vær oppmerksom på dette, dersom deres allergi, eller pårørende har en mer alvorlig allergi enn det jeg har.

 

MELK

Når man er allergisk mot melk, er det melkeproteinet som er synderen. Laktose er melkesukkeret, og det vil derfor ikke hjelpe med laktosereduserte produkter for en som er allergisk mot melk. Det hjelper heller ikke å ta slike kapsler som reduserer opptaker av melkesukker. Det finnes (såvidt som jeg vet) ikke noen «mirakelpille» når det gjelder melkeallergi, så det er bare å styre unna alt av problemområder.

Det er igrunn i all hovedsak å bytte ut melk, med soyamelk, rismelk, havremelk, eller andre erstatninger (noen av melktypene er erstattet med sukker som søtning, og må sjekkes for de som har litt mer komplekst kost slik som meg). Disse produktene er desverre litt dyre i butikk, og utvalget er ganske dårlig, selv om det har forbedret seg veldig de siste år. Det skal finnes stønadsordninger som kan gi noe økonomisk støtte.

Da det egentlig tilsettes melkeprodukter i det meste, kan det være lurt å skjekke varebeskrivelsen nøye, og være observant på ord som: «Crème fraiche, fløte, is, kasein, kaseinat, kesam, margarin, myse, mysepulver, ost, ostepulver, rømme, smør, yoghurt, yoghurtpulver.» (kilde NAAF)

Smør uten melk er også å få kjøpt, Melange har en som heter «uten melk og salt» og den har vist seg å funke til det aller meste.

Det kan også være lurt å være oppmerksom på sauser ol. «skjulte» områder for melk. Erfaringsmessig har jeg lært at jeg må bestille spesifikt på resurant («Hva inneholder peppersausen?»,»Er det noen sauser jeg kan spise når jeg ikke tåler melkeproduker»).

Desverre kan man ikke stole helt på at servitøren skjønner problemstillingen, selv om man spør på enkelte retter. De fleste drar paralleller mellom gluten og melkeallergi, og jeg har flere ganger fått servert mat som er glutenfri når jeg ba om melkefri. Så dette krever litt dialog med de som skal lage maten.

Man er også nødt til å tenke på å tilføre kroppen nok kalsium. Dette kan gjøres ved å kjøpe produkter med tilsatt kalsium, jeg vet Oatly har tilsatt på noen av sine produkter, dette står i så fall merket på produktet. Andre kilder til kalsium er generelt grønne grønnsaker, mandler, linfrø og kalsiumtilskudd (vær obs på at disse er oftes inneholder søtstoff).

Dette innlegget er ikke ferdig skrevet, vennligst vær tålmodig med meg :)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>